Laatste nieuws

Frans Veldt

Hallo allemaal, Ik ga terug naar het seizoen 2000-2001 waar op enig moment mij de vraag werd gesteld door Esther de Boer “Frans, wij willen met een aantal ouders graag dat onze kids van 4 en 5 al...

Hallo allemaal,

Ik ga terug naar het seizoen 2000-2001 waar op enig moment mij de vraag werd gesteld door Esther de Boer “Frans, wij willen met een aantal ouders graag dat onze kids van 4 en 5 al kunnen starten met voetbal, zou jij dat een jaartje voor ons willen opzetten nu jij geblesseerd bent?”
Mijn antwoord “Maar Esther ik heb nul ervaring als trainer en nul ervaring met jonge kinderen, dus hoezo kom je naar mij?”.  Esther: “Frans, ik noemde 3 namen aan mijn kids en ze riepen allemaal Frans”. Nou daar moest ik het dan mee doen!

De start

Maar toch…..iets ging kriebelen in mij en ik zag een mooie kans liggen om onze “topclub” Onze Gezellen, waar families jarenlang voetballen en andere sporten doen, op de kaart te zetten en iets te starten waar de KNVB pas in 2010 mee kwam na de succesvolle 2e plaats (WK) van Oranje in Zuid Afrika.
“We gaan een welpencompetitie op de kaart zetten” was de slogan van de KNVB in 2010!
Anno 2019 is dit nog steeds een ongerealiseerd doel van de KNVB, maar ons cluppie Onze Gezellen in Haarlem Noord heeft dit al in 2001 maar mooi voor elkaar gekregen. Sorry KNVB jullie mogen nog een keertje komen kijken hoor in Haarlem Noord bij Onze Gezellen?

Onze Gezellen startte destijds met de “G” tjes en hoe kan het dan ook anders zo zijn gelopen dat dit in no time verbasterd is tot Geitjes. De Geit, het symbool van onze club en G voetbal is in de basis voor mensen met een beperking. Daarom is de term “Geitjes” niet meer weg te denken binnen onze club en vind ik dat het toegevoegd moet worden aan de Dikke Van Dalen en Wikipedia.

Het project Geitjes ging destijds in 2001 dus van start zonder dat er enige structuur was en we zouden wel kijken of het aan ging slaan. Er werden ongeveer 10 kinderen opgetrommeld en er werden wat ballen verzameld en wat hesjes. Wat we niet direct hadden verwacht, is dat het in no time aan het einde van het seizoen ineens rond de 20 kids werden (Niels, Robbin, Ruben, Maite, Lina, Amin, Shannon, Ivar, Nick, & Nick, Amy, Koen, Siem, Rodey, Oscar, Tim, Boyd, Davey en Brian)!

Nou daar sta je dan met je goede gedrag in je eentje op krukken (net geopereerd en een nieuwe kruisband) en denk je “help”. Mijn eerste ingeving was om Erik Bouman (vader van Nick) bij me te roepen en te vragen of hij kon helpen en later schaalden we zelfs op met René Roose (vader van Robin).

Dit werd uiteindelijk de basis voor de Geitjes en onze club om door te groeien naar waar we nu staan!
Hoe mooi is het dan ook dat meer dan de helft van de oudste Geitjes nog steeds bij onze club speelt en een aantal reeds in het eerste staat ( Ivar in februari 2014 zijn debuut en nu aanvoerder van het huidige eerste). Hier deden we het altijd voor. Een grove schatting, want exact weet ik het niet, is dat er sinds 2001 tussen de 900 en 1.000 kinderen ( incl. afvallers) “Geitje” zijn geweest.

Succesverhalen? Ja die zijn er ook zeker!

Inmiddels speelt Isa Collin al voor Jong Oranje en zij was 1 van onze eerste meiden, Isa ik ben trots op je en wat was je al fanatiek en een doorzetter bij de Geitjes! Je bent een voorbeeld voor de jonge meisjes bij OG.

Tevens speelt Finn Berk bij FC Cambuur in de Keuken Kampioen Divisie, ook een groot talent waarvan we toen al zagen dat er potentie in zat. Of dit er later uitkomt hangt af van het lichaam (blessures en groei), de begeleiding door ouders en trainers en vooral de mentaliteit van de speler zelf.

Ook is 2019 een historisch jaar waarbij we een explosieve groei van het aantal meisjes hebben en eindelijk een volwaardig meidenteam hebben voor de jongste categorie. Weer een lang gekoesterde wens die vervuld is voor onze club.

Bloed, zweet en sponsors!

Ging dit allemaal vanzelf? Nee zeker niet, we hebben hard moeten werken met z’n allen om dit voor elkaar te krijgen. Dankbaar mochten we zijn met de eerste sponsor Primera Veldman die met fel oranje “meloenen” van ballen aan kwam, de ballen waren maatje 5 en veel te groot, maar de kinderen sliepen ermee zo mooi vonden ze deze. Jarenlang plezier van gehad!

Alle sponsors noemen is ondoenlijk, maar we zijn ze stuk voor stuk dankbaar!

Toch pik ik de langste shirtsponsor “muziekhandel Alphenaar” eruit. Otto was laaiend enthousiast over de Geitjes en heeft ooit 30 blokfluiten gesponsord voor Sinterklaas. Ik kan u verklappen…. het Noord Hollands Philharmonisch orkest was jaloers op het geluid in de kantine en de aanwezigen in de kantine hebben er zeker nog een week lol van gehad - middels suizende oren.

Tegenslag
Tegenslag hebben we ook gehad in de afgelopen jaren. Op enig moment werden onze doeltjes gestolen en bijna met tranen in de ogen stonden we op een leeg veld met alleen nog Oranje pionnen. Boosheid en verdriet over het feit dat mensen niet van andermans spullen konden afblijven.
Maar daar stond ineens meester stoffeerder “Piet S.” voor mijn neus (ik weet dat je destijds graag anoniem bleef als 1 van de sponsors). Zijn letterlijke woorden: “Fransie maak jij je niet druk, ik ga dit voor je fiksen en ga morgen een rondje kantine doen en wat je tekort komt regel ik!”. Pietje, jaren na dato krijg ik nog steeds kippenvel als ik dit tik, dank je wel namens honderden kids die nog steeds genieten van deze doeltjes!!!

Geitjes en Mini’s

Een ander belangrijk persoon in de historie van de Geitjes is Michel Collin. Hij kwam bij Onze Gezellen en er werd wel eens gefluisterd dat hij al bij veel clubs had gezeten.

Maar ik ken hem vooral als de man die OG een warm hart toedraagt en het mogelijk heeft gemaakt voor mij om naast de Geitjes (4 en 5) ook nog de mini’s (6 jaar en nog geen F-je destijds) op te zetten. Samen hebben we toen ook de capaciteit weten te vergroten en groeide op enig moment de groep van 40 naar 65 kids. Dank je wel Michel voor jouw hulp destijds en super dat je binnen de club nu andere mooie dingen doet.

Alle trainers bedanken is onmogelijk. We hebben er zoveel gehad en ik ga ze dan ook niet allemaal met naam noemen. Mannen en vrouwen(!) jullie weten dat ik enorm blij ben geweest met jullie onbetaalbare (meestal zelfs vrijwillige) inzet. Jullie mogen trots zijn op wat jullie hebben gedaan voor onze club.

Evenementen en feestjes

Wie aan de Geitjes terug denkt, denkt aan superleuke Sinterklaasfeesten, gezellige kerstontbijten, mooie jaarafsluiting/ vijfkamp met jarenlang een heerlijk koud buffet verzorgd door mijn topouders, jullie ook dank je wel voor de steun aan de Geitjes!

Tja…….. en dan vraagt u zich natuurlijk allemaal af waarom een opsomming van bijna 20 jaar historie van de Geitjes???

Helaas is het moment aangebroken dat ik in mei 2020 het stokje aan iemand anders ga overdragen. Na bijna 20 hele mooie jaren breekt voor mij het moment aan dat ik de keuze heb gemaakt om ermee te stoppen.

Niet omdat ik het niet meer leuk vind, maar omdat er privé een aantal redenen is om afscheid te nemen van dit mooie project dat ik slechts een “jaartje” zou opzetten.

Zo word ik binnenkort mede aandeelhouder van Bèta Financiële Diensten in Haarlem, waar ik al jaren als financieel en hypotheekadviseur werk. Hier gaat vanaf volgend jaar ook meer tijd in zitten waardoor ik het niet meer met elkaar kan combineren.

Momenteel werk ik achter de schermen aan een geruisloze overdracht en ga ik in 2020/2021 mijn opvolger zo goed mogelijk (op de achtergrond) inwerken. Zodra ik rond ben met hem/ haar zal ik dit uiteraard met jullie delen.

Vrijwilligers zijn onbetaalbaar

Verder wil ik nog maar eens benadrukken hoeveel mooie vrijwilligers er rond lopen op het veld, maar ook in de kantine of het bestuur. U kunt het soms wel eens niet met ze eens zijn, het zelf anders gedaan hebben, maar stel uzelf dan eerst de vraag “wat kan ik zelf doen of waar kan ik zelf een handje helpen?”

De vrijwilligers ga ik ook niet met naam bedanken, want dan vergeet ik er altijd 1.

Frans Hennequin is echter een uitzondering! Frans dank ook voor jouw jarenlange steun en inzet voor de Geitjes in de kantine. Uiteraard ook dank aan alle andere vrijwilligers.

Slotwens
Ik weet dat ik niet de enige ben die bij onze club nog speelt met een wens.
Al jaren verlenen we met een groot aantal vrijwilligers vanuit Onze Gezellen ondersteuning bij de MF foundation voor de GDDT (Geef Down De Toekomst) voetbaldag. Hoe mooi zou het zijn als we ooit een G afdeling kunnen opzetten voor mensen met een beperking?

Dank jullie wel voor bijna 20 mooie jaren Geitjes en Mini’s!

Rest mij iedereen een fantastisch en sportief 2020 te wensen!

Met sportieve en trotse groeten,

Frans Veldt

Coördinator en trainer Geitjes/ Mini’s

2001 teamfoto